Hoeve met U-vormige inplanting

Beschrijving

Hoeve met 19de- of 20ste-eeuwse bakstenen bestanddelen, in een U-vorm rond een gekasseid erf gegroepeerd.

Op het primitief kadasterplan (rond 1840) is de hoeve als L-vormig complex getekend, overeenkomend met de kern van de huidige noordoostelijke vleugels. In 1869 werd er tegen de achtergevel van de woning een kleine uitbouw geregistreerd, wellicht een bijkeuken. In 1900 werd de hoeve met een zuidelijke vleugel uitgebreid tot het huidige U-vormig complex. Mogelijk werden op dit moment ook de andere vleugels herbouwd. Hieraan werd ten noorden van de hoeve in 1936 een losstaand smal langwerpig bijgebouw toegevoegd. Het woonhuis werd vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw verhoogd. Ook de uitbouw aan de noordelijke gevel vertoont sporen van een verhoging.

Aan noordzijde van de Lousbeekstraat gelegen erf, dat van de belendende percelen afgescheiden is door een meidoorn- en ligusterhaag. Het rechthoekige binnenerf, aan drie zijden omsloten door hoevegebouwen, is deels gekasseid. Rondom de hoeve een begraasd erf met aan westzijde twee grote beuken en een lindeboom.

Centraal op het erf het U-vormige complex van woonhuis, stallen en schuur. Het noordwestelijk gelegen woonhuis telt twee bouwlagen van twee op drie traveeën onder een pannen zadeldak. De verankerde gevels zijn opgetrokken in bruinrood baksteenmetselwerk in kruisverband met gecementeerde sokkel. De voorgevel aan het binnenerf heeft een symmetrische opbouw met licht getoogde gevelopeningen met strek en inkomdeur in de middentravee. De kopse gevel is blind met uitzondering van een klein rondboogvormig zoldervenster. De achtergevel wordt deels door de kleine aanbouw onder pannen zadeldak ingenomen, waardoor de licht getoogde gevelopeningen smaller en enigszins naar rechts verschoven zijn. De aanbouw telt in de huidige toestand twee bouwlagen, in de kopse gevel is een oudere en duidelijk lagere gevel met vlechtingen bewaard.

Tegen de noordoostelijke zijgevel van het woonhuis sluiten de hoevegebouwen onder pannen zadeldaken aan: een stalvleugel van anderhalve bouwlaag en twee eenlaagse schuurvleugels met kleine aangebouwde stal. De gevels in bruinrood baksteenmetselwerk in kruisverband vertonen sporen van aanpassingen en herstellingen. De stalvleugel heeft licht getoogde gevelopeningen met een strek en een platte laag, onder de dakoverstek bevindt zich een rechthoekig laadvenster. De schuurvleugels hebben naar het erf toe telkens een brede rechthoekige poortopening en kleinere rechthoekige gevelopeningen met houten lateibalk en rollaag. De straatgevel is voorzien van luchtgleuven.

Ten noorden van de U-vormige hoeve staat een langwerpig eenlaags bijgebouw in mergelsteen onder een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief kadaster Genk, afdeling V (Genk).
  • Kadasterarchief Genk, Mutatieschetsen Genk, 1869/64, 1884/48, 1900/29, 1936/27.
  • VLAMING P. 2014: Gemeentelijk RUP Markante Gebouwen, Cluster Langerlo, onuitgegeven toelichtingsnota - voorontwerp RUP, Stad Genk, 27 – 28.

Auteurs: Fexer, Charlotte