Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

Beschrijving

Neogotische Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen op een centraal driehoekig plein in het zuidelijk deel van het voormalige gehucht Langerlo, op de hoek van de Langerloweg en de Lousbeekstraat. De kapel is omringd door lage haagjes van Chinese kamperfoelie en puntvormige Thuja’s.

Overeenkomstig de jaartalsteen "1901" in de apsis, werd de kapel in 1901 gebouwd. De nieuwbouw werd in 1902 door het kadaster geregistreerd. Eigenaar was op dit moment de gemeente Genk. Voor de bouw van de kerk van Langerlo in de jaren 1960 speelde de kapel een belangrijke rol en werd zij gebruikt voor gebedswaken bij overlijdens en als eindpunt van processies. In 1989 werd de kapel door buurtbewoners gerestaureerd.

De kapel van Langerlo staat in de noordwestelijke hoek van een driehoekig plein in het zuidelijk deel van het voormalige gehucht Langerlo. Op de Ferrariskaart (1771–1778) ziet men dat deze plaats de kruising van belangrijke wegen vormde: naar Genk in het noorden, Diepenbeek in het zuidwesten en de gehuchten Sledderlo en Terboekt in het zuidoosten. In het begin van de 20ste eeuw vonden er parades van de ruiterij en dorpsfeesten plaats. In 1996 werd het plein ter gelegenheid van het 900-jarige bestaan van Langerlo heraangelegd.

Anno 2016 wordt het plein begrensd door de geasfalteerde straten Langerloweg aan de westzijde en Hooiweg aan de zuidzijde. De noordoostzijde wordt afgelijnd door een met kasseien verhard deel van de Lousbeekstraat. Het plein bestaat uit een groot grasvlak met lindebomen op de zuidoost- en zuidwesthoek.

De eenlaagse, sobere neogotische kapel heeft een rechthoekig eenbeukig grondplan van één travee met aan de zuidzijde een vijfzijdige apsis. Rode bakstenen muren op lage hardstenen plint; eenvoudige spitsbogige muuropeningen. De kapelruimte heeft een pannen zadeldak met houten dakoverstek op houten consoles en boven de noordelijke puntgevel een golvend uitgesneden houten windveer. Een kleine opengewerkte dakruiter, met achtzijdige loden torenspits bekroond door een kruis op een bol, siert de nok. De apsis heeft een vijfzijdig loden dak met eenvoudige kroonlijst op houten consoles.

Zowel de voorgevel als de twee zijgevels worden geflankeerd door pseudosteunberen met dubbele versnijding en natuurstenen afdekplaten. De voorgevel heeft een spitsboogvormige deuropening in een geprofileerde bakstenen omlijsting. De spitsboog wordt benadrukt door een strekken- en een koppenlaag met natuurstenen sluitsteen. Boven de deur is een kleine vlaggenhouder bevestigd. De dubbele houten deur met paneelindeling, rooster met cirkelmotief en bovenlicht met spitsboogindeling dateert wellicht nog uit de oorspronkelijke bouwfase.

De zijgevels hebben telkens een spitbogige vensteropening met natuurstenen sluitsteen en dorpel en vast houten kozijn met achtdelige roedeverdeling. De apsis heeft in het centrale gevelvlak een natuurstenen jaartalsteen met het opschrift 1901, de gevelvlakken links en rechts daarvan zijn voorzien van een muurnis met daarin een spitsboogvenster met natuurstenen sluitsteen en vast houten kozijn met zesdelige roedeverdeling.

Het interieur van de kapel is sober ingericht, de muren zijn bekleed met witte baksteen, de muuropeningen hebben omlijstingen in grijze baksteen. In de apsis staat een eenvoudig altaar met een polychroom beeld van Onze-Lieve-Vrouw met het kindje Jezus. Aan weerszijden van de apsisboog een console met daarop een polychroom beeld van een mannelijke heilige, Sint-Antonius van Padua en Sint-Jozef.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief Kadaster Genk, afdeling V (Genk), sectie F, s.d.
  • Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling V (Genk) 1902/34; 1905/32.
  • VLAMING P. 2014: Gemeentelijk RUP Markante Gebouwen, Cluster Langerlo, onuitgegeven toelichtingsnota - voorontwerp RUP, Stad Genk, 23 – 24.
  • Mondelinge informatie verkregen van Ferdinand Schreurs (3 november 2016).

Auteurs: Fexer, Charlotte