Woonhuis en apotheek Bijnens

Beschrijving

Woonhuis met apotheek, in 1921 geregistreerd door het kadaster als vrijstaand gebouw met vierkant grondplan, gelegen aan de toenmalige Steenweg van Hasselt naar de Maas. Bouwheer was apotheker Jos Bijnens, de eerste apotheker die zich ooit in Genk vestigde.

In 1978 werd de vergunning verleend voor een overdekt terras en een autobergplaats tegen de achtergevel. Het oorspronkelijk zeer diepe perceel met tuin werd in de tweede helft van de 20ste eeuw sterk ingekort door de bouw van een shoppingcenter.

Het pand is gelegen in een winkelstraat in het centrum van Genk. In deze straat is het een van weinige bewaarde gebouwen uit de interbellumperiode; de meeste gebouwen dateren uit een veel recentere fase. De apotheek staat aan het kruispunt van de Stationsstraat met de Marktstraat en is vanuit het Marktplein goed zichtbaar.

Het pand telt vijf op vier traveeën en twee bouwlagen met voor de voorbouw een ver overkragend leien zadeldak (nok evenwijdig met de straat) en voor de achterbouw samengestelde schilddaken met bakgoten op een geprofileerde kroonlijst. Opgetrokken in roodbruin baksteenmetselwerk in kruisverband op een licht uitspringende bakstenen sokkel met geprofileerde hardstenen bovenlijst.

De voorgevel is gaaf bewaard en heeft een dubbelhuisopbouw. De middentravee is geaccentueerd door een de kroonlijst doorbrekende dakkapel onder ver overkragend zadeldakje met houten windbord, een typerend element voor de cottagestijl. Centrale inkomdeur in getrapte rondboog met natuurstenen hoekblokken, waarboven zich een rondboogvormige balkondeur met balustrade in decoratief smeedwerk bevindt. Deze is samen met de spitsboogvormige vensteropening ter hoogte van de dakkapel gevat in een ondiepe spitsboogvormige muurnis. De accentuering van de middenas wordt in de puntgevel aan de zuidwestzijde herhaald door een ondiepe muurnis geflankeerd door segmentboogvormige vensteropeningen.

Tegen de noordoostelijke gevel bevindt zich een eenlaags bijgebouw van één travee met segmentboogvormige vensteropening. Dit volume diende oorspronkelijk als opslagplaats en werd in 1997 bij de verkoopruimte van de apotheek gevoegd. Tegen de achterzijde van het pand werd op het einde van de jaren 1970 een overdekt terras met garage geplaatst, desondanks is de oorspronkelijke achtergevel nog goed leesbaar.

In voorgevel en rechter zijgevel segmentboogvormige vensteropeningen met bakstenen ontlastingsbogen en uitstekende hardstenen dorpels. De bewaarde houten guillotineramen en bovenlichten met roedeverdeling zijn een veelgebruikt element in de cottagestijl. Ook de centrale houten inkomdeur met mooi geprofileerd kalf en decoratief bovenlicht is vermoedelijk authentiek. In de achtergevel grotendeels rechthoekige muuropeningen met gecementeerde lateibalk.

Het interieur is nog deels authentiek en wordt gekenmerkt door de centrale gang met granitovloer, die het woongedeelte (rechts) van de apotheek (links) scheidt. Achter de apotheek bevond zich de keuken met toegang tot het terras en de tuin. Links van de gang, tussen apotheek en keuken, situeert zich de houten bordestrap naar de verdieping. Een deel van het binnenschrijnwerk is voorzien van gaaf bewaard glas in lood met art-nouveau-elementen.

• Emile Van Dorenmuseum Genk, EVD_F_0519, EVD_F_0520, EVD_F_0529, EVD_F_0530.
  • Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling I (Genk), 1921/71.