Woning Huygen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Huygen

Beschrijving

Bungalow in brutalistische stijl gebouwd in het begin van de jaren 1970 naar een ontwerp van interieurarchitect Jos Geraets in samenwerking met de bouwheer Marc Huygen. De bouwplannen werden goedgekeurd op 19 juli 1972 maar de bungalow werd pas in april 1974 betrokken.

Over Jos Geraets is weinig bekend, hij was in de jaren 1960 en 1970 betrokken bij enkele verbouwingen in Genk en in het begin van de 21ste eeuw bij een aantal verbouwingen en regularisaties. Zijn oeuvre is niet onderzocht maar lijkt op basis van de bouwdossiers weinig betekenisvol. De woning Huypen vormt binnen zijn oeuvre een kwalitatief werk.

Typerend voor de brutalistische stijl is vooral het gebruik van zichtbaar baksteenmetselwerk en zichtbeton. Verder vertoont het ontwerp modernistische kenmerken zoals de vereenvoudigde geometrische vormgeving en de functionele indeling van het interieur.

De bungalow staat ten zuidwesten van de Slagmolenweg, vooraan ingeplant op een langwerpig tuinperceel langs de Stiemerbeek en tegenover de als monument beschermde Slagmolen (link naar ID 21619). Nabij, langs de westelijke oever van de Stiemerbeek bevindt zich het natuurreservaat De Maten (link naar ID 135346).

De tuin achter de bungalow wordt getypeerd door een groot met ligusterhagen omzoomd grasvlak. De met kleine betondallen verharde oprit langs de zuidwestelijke gevel zet zich achteraan voort in een breed terras. De aan de straatzijde aangelegde voortuin bestaat uit organisch in elkaar gepaste bedden met lage beplanting en een aantal verticale accenten door twee beknotte beuken en een halfcirkelvormige rij smal en recht gesnoeide haagbeukenstruiken.

Het S-vormige grondplan van de oorspronkelijke bouwplannen werd bij de uitvoering vereenvoudigd. De achteraan geplande garage en bergruimte werden verplaatst naar de zuidwestzijde van de keuken. Hierdoor ontstond er een meer gesloten structuur van een rechthoekig volume aan de straatzijde en een L-vormig volume aan de tuinzijde. Aan de noordoostzijde werden deze verbonden door een smal glazen volume met inkomhal. Aan de zuidwestzijde werd de binnenplaats afgesloten met een baksteenmuur met verticale glaspanelen waardoor er een patio ontstond. Deze werd later overdekt met een houten constructie met lichtkoepels. Het huidige glazen dak kan automatisch worden geopend en dateert van circa 2012.

Bungalow in brutalistische stijl onder plat dak. Het gevelparement bestaat uit bruin baksteenmetselwerk in halfsteens verband met een brede daklijst in ruw beton. De achtergevel en de noordoostzijde zijn opengewerkt door grote glaspartijen, de meer gesloten vlakken van de straatgevel en de zuidwestelijke zijgevel worden enkel door een aantal smalle verticale glaspanelen doorbroken.

Vanuit de patio zorgen grote glaspartijen voor lichtinval in de aanpalende ruimtes, aan de zijde van de inkomhal werd hier een volledig glazen wand voorzien. De tuinvleugel verspringt tegenover de straatvleugel naar het noordoosten toe. De lijn van de achterliggende zijgevel wordt echter naar voor doorgetrokken met een losstaande bakstenen muur die de inkompartij gedeeltelijk verbergt. De voor de inkom gelegen open ruimte wordt door de hierover doorlopende betonnen daklijst in het volume van de bungalow geïntegreerd.

Het interieur is tweeledig opgevat, met een strikte scheiding in twee aparte volumes van slaapruimtes en sanitair enerzijds en woonruimtes anderzijds. De vleugel aan de straatzijde bevat drie naar de patio uitgerichte slaapkamers en een badkamer, een verbindende nachtgang loopt langs de gesloten noordwestelijke gevel. De op de tuin uitgevende vleugel bevat een enfilade van een ruime woonkamer, een eetruimte en een keuken. Ten zuidwesten en gescheiden van deze woonruimtes bevindt zich de garage en de berging.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling 5, sectie F, 1974/58
  • Kadasterarchief Limburg, Leggers Genk, afdeling I, artikel 5381.