Villa Les Chênes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Chênes

Beschrijving

Villa Les Chênes in cottagestijl werd rond 1909-1912 gebouwd in de villawijk rond de Molenvijver, een wijk die toen volop in ontwikkeling was. In het begin van de 20ste eeuw zochten kunstenaars en in hun kielzog rijke burgers de rust van de landelijke omgeving op.

De villa werd gebouwd in opdracht van Eugeen Jozef Fischlin-Belot, een bankier uit Brussel, en in 1912 door het kadaster geregistreerd als gebouw met complex grondplan, ingeplant vooraan op een langwerpig perceel langs de toenmalige weg naar Gelieren. Het tijdschrift Heidebloemke houdt 1909 aan als bouwdatum, op basis van informatie verkregen van een voormalige bewoner van de villa. In 1973 werd het gebouw grondig gerenoveerd en werd er een zwembad aangelegd.

De villa ligt op een licht hellend perceel dat met bomen omzoomd is en aan straatkant een rond, door een oprit omzoomd plantsoen heeft. De woning heeft een complex grondplan, dat zich in de volumewerking van de verspringende gevels met erkers en fantasierijke overkragende leien dakpartijen herhaalt. De villa bestaat uit twee bouwlagen op een breukstenen plint. De gevels zijn bepleisterd, wit geschilderd en op de deels overkragende tweede bouwlaag versierd met imitatievakwerk. De raampartijen volgen de volumes van de erkers en uitbouwen en zijn per twee of drie gegroepeerd met tussenstijlen en roedeverdeling in de vaste bovenlichten.

De benedenverdieping is soberder, oorspronkelijk waren ook hier de vensteropeningen van verschillende formaten voorzien van een roedeverdeling. Op een oude postkaart ziet men aan de achterzijde het volumespel van erkers en uitbouwen, typisch voor de stijl: links een hoekterras met spits tentdak en rechts daarvan een terras met houten balustrade en stenen trap onder een afgeplat tentdak bekroond door een klein balkon. Ook deze uitbouwen zijn in de huidige toestand in grote lijnen bewaard. Het complexe volumespel en de overkragende dakpartijen, de variërende gevelopeningen en het pseudovakwerk zijn typerende elementen van de cottagestijl.

Ten oosten van de villa staat een eenlaags bijgebouw onder dubbel zadeldak. De noordelijke helft van dit bijgebouw is reeds op oude postkaarten te zien, in een latere fase werd het bijgebouw uitgebreid.

• Emile Van Dorenmuseum Genk, EVD_F_0768; EVD_F_0769; EVD_F_0770.
  • Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling I, sectie I, 1859/92, 1912/96, 1971/39.
  • Kadasterarchief Limburg, Leggers Genk, afdeling I, sectie I, artikel 3019.
  • Stadsarchief Genk, Bouwdossiers, RO1973, PV1982/0044.
  • WELTJENS Y., HABEX J. 2003: Het verhaal van kapitein Edmond Weltjens en villa "Les Chênes", Heidebloemke 62.3, 105-112.
  • WELTJENS Y. 2003: Het verhaal van kapitein Edmond Weltjens en villa "Les Chênes", Heidebloemke 62.4, 151-155.
  • VLAMING P. 2014: Gemeentelijk RUP Markante Gebouwen, Cluster Molenvijver, onuitgegeven toelichtingsnota - voorontwerp RUP, Stad Genk, 52-56.

Auteurs: Fexer, Charlotte