Villa Knaeps

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Knaeps

Beschrijving

Deze modernistische villa werd gebouwd in 1959-1960 naar ontwerp van architect Robert Ritzen uit Hasselt voor rekening van Frans Knaeps. De bouwplannen werden goedgekeurd op 14 augustus 1959.

Architect Robert Ritzen werd geboren in Hasselt in 1932 als zoon van opzichter Mathieu Louis en Bertha Dupont. In de jaren 1960-1970 werkte hij zelfstandig maar ook bij het Hasseltse architectenbureau Libost. Hij woonde aan de Kuringersteenweg 110–112 te Hasselt, waar later ook zijn bureau gevestigd was. Robert Ritzen overleed op 20 juli 1999 te Hasselt. Zijn oeuvre is tot nu toe weinig gedocumenteerd.

Deze woning is een vroeg voorbeeld van de modernistische stroming na de Tweede Wereldoorlog. Het zeer compacte geometrische volume met focus op de open voorgevel, de functionele interieurindeling en de toepassing van beton en egaal baksteen parement zijn kenmerkende elementen van het modernisme. Deze stijl wordt getypeerd door een versobering van de vormentaal. De metalen sculptuur in de voorgevel is dan ook het enige sierelement.

Modernistische woning gelegen in een villawijk aan de westelijke rand van het grondgebied van Genk, ten westen van het natuurreservaat De Maten en ten zuiden van de Hasseltweg en het Domein Bokrijk. De woning is ingeplant op enige afstand van de straat op een langwerpig perceel. De voortuin bestaat uit een met lage taxushagen omzoomd grasvlak, het rechterdeel wordt ingenomen door een met kiezelstenen verharde oprit. Langs de voor- en de linker zijgevel loopt een smal terras geplaveid met vierkante betondallen. Voor- en achteraan in de tuin staan verschillende coniferen (thuja, den).

Compact, bijna kubusvormig volume van twee bouwlagen op vierkant grondplan onder een flauw hellend lessenaarsdak. De verdieping is aan de zuidelijke voorgevel overkragend. De basisconstructie bestaat uit gewapend beton met gevelparement in wit geschilderd baksteenmetselwerk in halfsteens verband.

De voorgevel met overkragende verdieping is ingedeeld in drie gelijke traveeën en is grotendeels beglaasd in functie van de zuidelijke oriëntering van deze gevel. Op de begane grond zijn de drie traveeën volledig opengewerkt door grote vensterpartijen tussen bakstenen pijlers. In de rechter travee bevindt zich de inkom met glazen deur; de grote raampartijen links verlichten de ruime woonkamer.

De overkragende verdieping is in de twee rechter traveeën ingenomen door een overdekt balkon. De centrale travee wordt geheel ingenomen door een grote vensterpartij met glazen deur voor de grote overloop; de rechter travee heeft een bakstenen borstwering en een brede rechthoekige vensteropening voor een slaapkamer. De linker travee van de verdieping is blind en versierd met een vlakke metalen sculptuur van twee vliegende eenden.

De zijgevels zijn blind met uitzondering van een horizontale vensteropening bovenaan in de linker zijgevel, die de hoekslaapkamer verlicht.

De bouwplannen tonen de achtergevel, eveneens in drie traveeën ingedeeld, maar meer gesloten dan de voorgevel. De rechthoekige vensteropeningen zijn kleiner dan die in de voorgevel en van verschillende afmetingen: de keukendeur in de centrale travee, links ervan een klein vierkant keukenvenster en een brede glazen terrasdeur in de rechter travee. Op de verdiepingen zitten hoog geplaatste vensters, met centraal de smalle vensterstrook van de badkamer. De oorspronkelijk geplande garage en berging langs de rechter zijgevel werden niet uitgevoerd. Vandaag bevindt zich tegen de achtergevel een eenlaagse aanbouw in witgeschilderd baksteenmetselwerk.

Volgens de oorspronkelijke bouwplannen heeft het interieur een sobere functionele indeling. De rechter travee bevat de inkomhal met gastentoilet en biedt rechtstreeks toegang tot het achterliggende bureel. De twee linker traveeën (west) worden ingenomen door een grote L-vormige woonkamer. In de centrale travee leidt een open trap in de living met een kwartslag naar de verdieping. Daarachter bevindt zich een kleine keuken, die met nagelvast meubilair van de woonkamer is gescheiden. Op de verdiepingen domineert de grote centrale overloop het ontwerp. Deze biedt toegang aan het balkon aan de voorgevel en aan alle kamers op de verdieping. Achter de traphal, aan tuinzijde in de centrale travee, bevindt zich de badkamer. Tegen de zijgevels aan telkens twee slaapkamers.

• Stadsarchief Genk, Bouwdossier RO1959/0092.

Auteurs: Fexer, Charlotte