Apotheek Peeters

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apotheek Peeters

Beschrijving

Apotheekinrichting uit 1972 uitgevoerd door de firma Clement uit Izegem, ingericht op de begane grond van een meergezinswoning die in 1970 werd verbouwd naar ontwerp van architect Fr. Hellemans.

Historiek

Aanvankelijk was apotheek J. Peeters gevestigd in de Onderwijsstraat 68, aan de overzijde van de straat. De tweede generatie Peeters, drie dochters, verhuisden eind jaren 1960 naar de Onderwijsstraat 63 toen nummer 68 onteigend werd. In 1969 verkregen de juffrouwen Peeters een eerste vergunning tot het verbouwen van dit pand. Een tweede vergunning van 1970 werd uitgevoerd. Beide aanvragen werden opgesteld door architect Fr. Hellemans uit de Beekstraat 16 te Borgerhout.

Op de begane grond van dit zeer conventionele, onopvallende pand, richtte de Izegemse firma Clement in 1972 de apotheek in. De Firma Clement is sinds de jaren 1920 actief in Izegem. In 1925 start Antoon Clement in Izegem met het bouwen van piano’s. Al spoedig legt hij zich ook toe op andere meubelen. Vanaf 1935 specialiseert de ondernemer zich in winkelinrichting. In dat jaar wordt ook de eerste apotheek ingericht. Daarmee wordt de basis gelegd voor de positie als huidige Belgische marktleider in apotheekinrichtingen.

Later werd de zaak overgenomen door apotheker M. De Moor. Deze laatste verliet inmiddels het pand. Momenteel verkoopt Homya tuinmateriaal in de winkel en maakt daarbij gebruik van het meubilair van de apotheek.

Beschrijving

In 1970 werden de gevel en de appartementen van een bestaand pand volledig getransformeerd. Het pand telt vier bouwlagen en één travee onder een plat dak. De doorsneegevel, met op elke verdieping een gevelbreed rechthoekig venster, werd aangekleed met grijze sierbaksteen. De winkelpui op de begane grond getuigt van een typische jaren 70-stijl.

De brede rechthoekige winkelpui is gevat in een omlijsting van zwarte labrador marmer op een lage blauwe hardstenen plint. Etalage met rechts de in een portaal geïntegreerde winkeldeur, uitgevoerd in aluminium. In het portaal bevindt zich ook de voordeur naar de bovengelegen appartementen. De wanden van het portaal zijn bekleed met Italiaanse glasmozaïek; de vloer is dezelfde als in het winkelinterieur.

Winkelinterieur

Woonhuis met handelsgelijkvloers en appartementen op de verdiepingen die volgens het plan toegankelijk zijn via een lift in de gang die zich in de rechtertravee achter het portaal bevindt.

Winkel met langwerpig, rechthoekig grondplan van acht meter diepte met aansluitend een bureel dat nu bij de handelszaak betrokken is. Het originele apothekersinterieur getuigt van een zeer verzorgde eigentijdse, maar vrij eenvoudige jaren 70-smaak, waarbij nagelvast houten meubilair gecombineerd werd met een veelkleurige tegelvloer.

Vlak bepleisterde wanden en plafond. De vloer bestaat uit een mozaïekvloer met overwegend lichtgrijze tegels afgewisseld met enkele willekeurig geplaatste donkergrijze, rode en blauwe accenten.

Een op maat gemaakt nagelvast meubel beslaat de hele linkerwand. De firma Clement stond in voor het ontwerp ervan in 1972. Een combinatie van teakhouten en witte meubelplaat op een plint van zwarte meubelplaat. Het onderste register bestaat uit gesloten kasten met schuifdeuren of brede laden met blinde grepen. Het bovenste register bestaat uit open rekken met legplanken in glas en ingewerkte lichtbron bovenaan. De toonbank bestaat uit dezelfde materialen als de kasten. Het bovenblad is gedeeltelijk ontworpen als glazen vitrine. Het aanbrengen van bekabeling voor een computer bracht enige schade toe aan het meubel. Boven de scheidingsmuur naar het bureel is een neonlamp met slang en gifbeker aanwezig.

• Mondelinge informatie verkregen van de apothekers De Moor en Peeters (januari 2017).

Auteurs: Ennekens, Katherine