Woning Retour-Duyck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Retour-Duyck

Beschrijving

Bungalow ontworpen in 1965 door architecten Valère Retour en Jean Albert voor het echtpaar René Retour en Rosa Duyck. René Retour is de broer van architect Valère Retour. Voor een aantal woningen werkte Retour samen met de plaatselijke architect Jean Albert, die sinds het interbellum actief was in de streek.

De laat-modernistische bungalow van één bouwlaag onder een plat dak werd opgetrokken op een helling, omgeven door een tuin. Typerend voor het oeuvre van de architect is de geslotenheid van de woning naar de straat toe en de beglaasde achtergevels gericht op de tuin. De oriëntatie van het perceel leent zich hier uitstekend toe: het grenst aan noordzijde aan de straat, de tuin is zuidelijk georiënteerd.

De woning heeft een half ondergrondse garage die samen met de plint conform het bouwplan uitgevoerd werd in 'breuksteen van arduin'. Het woonniveau werd uitgevoerd in witgeschilderde ytongsteen met bovendorpels uitgevoerd in zichtbare gewassen beton met witte keien. De gevelhoge vensteropeningen werden ingevuld met houten schijnwerk met witte glasalplaten. De voordeur werd uitgevoerd in Clartex. Het oorspronkelijke schrijnwerk bleef bewaard.

De functioneel opgebouwde plattegrond bestaat uit een rechthoekig hoofdvolume, haaks op de straat, waar aan oostzijde de vleugel met ondergrondse garage werd toegevoegd, en aan zuidzijde een volume voor het salon, aan drie zijden met vensters naar de tuin. In het hoofdvolume zijn aan de zuidkant de woonruimten en aan de noordkant de nachtruimten gesitueerd. Een betonnen pad, deels overluifeld, leidt de bezoeker naar de inkomhal die zich in het terugwijkende volume bevindt, naast de garage. Boven hal en garage kregen keuken, eetkamer en bureel een plaats.

• Gemeentearchief Beersel bouwdossiers B2002/1965.
  • Mondelinge informatie verkregen door de architect (28 september 2016).