Weg naar voorde op Grote Ettingbeek

Beschrijving

In het centrum van het gehucht Hoekske loopt tussen de straten Pelgrim en Hoeksken een smalle voetweg langs de achterkant van de huizen. De graswegel loopt centraal door het huizenblok en gaat voorbij de straat Hoeksken over in een kiezelpad naar de beek dat enkel toegankelijk is voor aangelanden. De 18de-eeuwse kaarten tonen reeds de aanzet van de weg en enkele huizen. Op de Poppkaart staat dit baantje aangeduid als 'Gentschen weg'. Uit de 19de-eeuwse kaarten blijkt dat deze voetweg oorspronkelijk doorliep tot aan de Grote Ettingbeek en voorbij de beek verder zuidwaarts naar het gehucht Hemelgem. Het vervolg van de weg is nog herkenbaar in de huidige perceelsgrenzen.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge