Doorsteekwegje Scheurbroek

Beschrijving

Op de Geraadsbergsesteenweg leidt tussen de huizen een smalle onverharde voetwegel weg van de hoofdbaan. Dit groen paadje loopt tussen tuinpercelen en volgt de perceelsgrens tot aan een bochtige weg die naar Ettinge en Oosterzele leidt. Deze voetweg is zichtbaar op de Vandermaelenkaart en latere historische kaarten en bood een alternatieve weg van het gehucht Scheurbroek naar Oosterzele. De weg leidde van bij een hoeve over de dorpskouter naar het Ettingebos en vormde zo de kortste route naar Oosterzele. De hoofdweg die rondom het Kasteel van Smissebroek leidde en het drukke wegverkeer werden hierdoor vermeden. Met de aanleg van de N42 werd deze verbinding met Scheurbroek verbroken.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge