Christiaenskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Christiaenskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Meigemheide: fase 2

Beschrijving

Christiaenskapel, opgetrokken in 1926 door J.B. Christiaens en zijn echtgenote Theresia Vanisterdael ter ere van het Heilig Hart, naar verluidt uit dankbaarheid voor de genezing van Theresia. De kapel is gelegen op een kruising van drie wegen in ruraal gebied dat in 1981 werd beschermd als landschap.

Rode bakstenen pijlerkapel onder zadeldak met gedecoreerd windbord en bekroond met een smeedijzeren kruis. De spitsboogvormige beeldnis heeft een hardstenen dorpel en wordt afgesloten met een beglaasde deur. Boven de nis een bakstenen rollaag. Op de sokkel een stichtingsplaat in blauwe hardsteen met de tekst: 'HEILIG HART VAN JEZUS/ IK BETROUW OP U/ GEBOUWD IN 1926/ JBST CHRISTIAENS/ EN ZYNE ECHTGENOOTE/ THERESIA VANISTERDAEL'. In de beeldnis, onder een tongewelf, een beeld van het Heilig Hart.

• DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6, 25-26.

Auteurs: Mertens, Joeri