erfgoedobject

Woning De Saeger

bouwkundig element
ID
304523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304523

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Saeger
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Modernistische villa opgetrokken in de wijk Ingendael voor de heer en mevrouw De Saeger in 1969 naar ontwerp van Octaaf Van Severen, ingenieur-architect uit Dendermonde en Luc Van den Broeck (Aalst). Beide architecten, die in één bureau samenwerkten, staan bekend om hun vooruitstrevende modernistische architectuur.

Het perceel van de woning is gelegen op een talud, dat deels werd uitgegraven om het effect van een geheel vrijstaande woning te bekomen. Het hoofdvolume van de woning, een strakke, platte balk, rust op pylonen en op een achterliggende smalle sokkel, waardoor de woning lijkt te zweven. Daarmee is dit ontwerp een overtuigende vertaling van de principes van Le Corbusier. Het gebruik van bruine baksteen voor de sokkel, wit geschilderd beton en donker geschilderd hout voor het schrijnwerk en delen van de muurafwerking, accentueert de architecturale vormgeving die speelt met licht- en schaduweffecten.

De betonstructuur maakt een totaal vrij plan mogelijk in het interieur. De sokkel herbergt de garage, toegangspartij en nutsruimten. Via een spiltrap bereikt men het van de grond getilde woonniveau. Zowel aan de voor- als de achterzijde van de woning is een balkon over de volledige breedte van de woning. Vooraan bevindt zich de woonkamer, aan de rustige tuinzijde de slaapruimtes, van elkaar gescheiden door een blok met keuken, badkamer en spiltrap op het middenplan.

  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B2064/1961.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Saeger [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.