Villa De gestolen maagd

Beschrijving

Opvallende vrijstaande woning in brutalistische stijl naar ontwerp van de Brusselse architect Gerard Laurent uit 1975, voor rekening van de auteur Luc Dasseville. Op het bouwplan wordt de naam 'De gestolen maagd' vermeld.

Luc Dasseville (Sint-Gillis 1920 – Alsemberg 2004) publiceerde artikels in Moustique en Humo onder de naam Michel Duino en Michel Pagano. Voor de uitgeverij Marabou schreef hij 61 boeken (romans en jeugdboeken) onder verschillende pseudoniemen. Hij was eveneens een begenadigd decorateur en stylist. Het naar verluidt grotendeels bewaarde interieur van de villa zou door Dasseville zelf ontworpen zijn.

Als gevolg van de complexe plattegrond met bouwvolumes van één en twee bouwlagen onder een plat dak heeft het pand een zeer dynamisch volumespel.

De villa bestaat uit een volume van één bouwlaag, parallel aan de straat, volgens de bouwplannen dienstig als zwembad en erbij aansluitend ten noordwesten een tweelaags, L-vormig woonvolume rond een patio. Volgens de bouwplannen wordt de gelijkvloerse verdieping volledig ingenomen door de technische installaties en de kuip van het zwembad, ten noorden ervan de inkomhal en de traphal, de garage en twee werkplaatsen. Op de bovenverdieping bevindt zich het eigenlijke zwembad met aansluitend de zithoek met open wenteltrap en haardvuur, en ten westen ervan de eetkamer met keuken. De vleugel van slaapkamer en badkamer wordt in de kern ontsloten en verlicht door een tweede, kleine patio. Het glazen dak dat voorzien was boven het zwembad werd mogelijk nooit gebouwd en vervangen door een plat dak.

De witgeschilderde bakstenen villa met constructieve elementen in zichtbeton wordt sterk geaccentueerd door verbindende, afgeronde noordoostelijke hoek van het woonvolume, de plaatsing van de voordeur in een insprong half ondergronds in de oostgevel, en de situering van de garagepoort in de noordgevel. De ingangspartijen van de voordeur en garage worden benadrukt door de afwerking van de muurvlakken in zichtbeton. Hetzelfde materiaal werd gebruikt voor de uitspringende omkadering van het WC-venster in de oostgevel, de dorpels en luifels boven de voordeur en de vensters in de zuidgevel. De noord-, oost- en zuidgevels zijn grotendeels gesloten. Er wordt licht in de woning getrokken door de sterk opengewerkte westgevel, onder andere ter hoogte van het zwembad en de nachtruimten, en via beide patio’s.

• Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, B2039/1975.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1978/19.
  • Informatie verkregen van H. Vanden Bosch (7 september 2017).
  • Informatie verkregen van Korei vzw (31 augustus 2017).