erfgoedobject

Watertoren

bouwkundig element
ID
304520
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304520

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Moderne betonnen watersilo van waterdistributiebedrijf Farys, in 2015 in gebruik genomen ter vervanging van een ouder exemplaar dat te klein geworden was. De nieuwe watersilo van 33 meter hoog heeft met een volume van 2500 kubieke meter voldoende capaciteit om de functies van de oude watertoren en van een aantal ondergrondse drinkwaterreservoirs over te nemen. De constructie is een ontwerp van BEL Architecten en studiebureau Weinand.

De toren in de vorm van een omgekeerde, asymmetrische piramide met driehoekige plattegrond werd geplaatst op het hoogste punt van Genstberg, nabij de kruising met de Sanatoriumstraat en de Grootbosstraat. Het dak is toegankelijk via een om het volume heen wentelende buitentrap, de binnenkant via mangaten in het dak. Om de opslagfunctie van de piramide te optimaliseren, werden alle extra functies (leidingen, regenwaterafvoer, verlichting) aan de buitenkant van de trap gehangen. Onder de grond bevindt zich de meterkamer, waar de sturing van het water wordt geregeld.


Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watertoren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.