Architectenwoning Valère Retour

Beschrijving

Intacte architectenwoning opgetrokken naar ontwerp van architect Valère Retour-Van Puyvelde als eigen woning en kantoor in 1961. Gelegen in de verkaveling Grootbos op een heuvelflank in een licht afhellende tuin met gekasseide oprit en natuurstenen tuinmuur. De woning is een consequente vertaling van de architecturale ideeën van de architect, waarbij een aantal elementen telkens centraal staan: de relatie met het perceel, de wiskundige verhouding van 30-45-90 voor plattegrond en volumes, de combinatie van gesloten en opengewerkte gevels om privacy en lichtinval te optimaliseren, een functionele indeling met weinig deuren en schermen die ruimtes visueel scheiden.

Modernistisch gebouw van een tot twee bouwlagen onder platte bedaking. Gezien het afhellende terrein en de kleinere oppervlakte van de tweede verdieping, is er een sterk volumespel in het pand.

Naar de straat gesloten gebouw, opgetrokken uit wit geschilderde betonstenen op een natuurstenen plint en onder een plat dak. Aan de straatzijde het naar voor springende volume van één bouwlaag onder plat dak voor de garage. De links in de voorgevel ingeplante voordeur wordt geaccentueerd door middel van een luifel en een geometrisch glas-in-loodraam. De combinatie van grijze plint, witte muren en donkere daklijst, luifels en ramen geeft een sterke horizontale gelaagdheid. De zuid- en oostgevel zijn gericht op de tuin, en vertonen net als de voorgevel door de afwisselende verhoudingen van de ruimtes, talrijke uitsprongen. De noordgevel, gericht op de perceelsgrens, is vlak opgebouwd. Om maximale lichtinval toe te laten werden zwart geschilderde metalen structuren gebruikt als bouwmateriaal. De meeste houten ramen zijn gevelhoog en meerledig. De onderste delen zijn ingevuld met witte glasalplaten. In de inkomhal loopt de kasseibestrating van het tuinpad door, om zo de binnen- en buitenruimte te verbinden.

De plattegrond van de woning ontvouwt zich in de lengte van het perceel, van west naar oost. De rechte noordgevel loopt parallel met de noordelijke perceelsgrens en vormt de basis waartegen de in breedte verschillende woononderdelen aan elkaar zijn gekoppeld via de hal en een centrale gang.

Ten westen scheidt de eenlagige garage de woonruimtes fysiek van de straat. Daarbij aansluitend, ten noorden, de hal, en een twee bouwlagen hoog volume met woonkamer beneden en bureel met werkplaats boven. Op het middenplan worden de vochtige ruimtes gebundeld. Woonruimte, keuken en bijkeuken geven met grote vensters uit op een terras aan zuidzijde. Aan oostzijde ten slotte, de slaapkamers. Een centrale gang ten noorden van de vochtige ruimtes verbindt de woon- met de slaapkamers. Aansluitend de trap naar de verdieping.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B2034/1961.
  • Mondelinge informatie verkregen door de architect (28 september 2016).