Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Arthur Bernaerts, naar een ontwerp uit 1911. De aannemer van wie in Antwerpen bouwprojecten werden teruggevonden uit de jaren 1909 tot 1923, richtte vóór de Eerste Wereldoorlog meerdere panden op in deze wijk. Daartoe behoren een burgerhuis in de Van Schoonbekestraat en een burgerhuis in de Markgravelei, beide in art-nouveaustijl. Deze waren vermoedelijk bedoeld als vastgoedinvestering, en bestemd voor verhuur of verkoop. Het linker pand (nummer 62) werd in 1946 verhoogd met een extra verdieping.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak, in nummer 62 vervangen door een extra verdieping onder plat dak. De lijstgevels hebben hun ordonnantie gemeen, maar onderscheiden zich door het materiaalgebruik. Het linker pand (nummer 62) heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de bewerkte plint, puilijst, speklagen, lateien, lekdrempels met spuwer, entablementen en steigergaten. De lijstgevel van het rechter pand (nummer 60) is bepleisterd en beschilderd, met een geblokte pui, gesuperposeerde hoekpilasters op de bovenverdiepingen, en een hardstenen plint. Geleed door de puilijst, legt de compositie telkens de klemtoon op de brede middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een markante, rechthoekige houten erker met consoles, rondbogig middenvenster en leien koepeldak. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, en in de middenas van de tweede verdieping een korfboogvenster; kransmedaillons uit stuc op de borstweringen van de eerste verdieping. Een kwartholle houten kroonlijst, hogerop herplaatst in nummer 62, vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde inkomdeuren, uit smeedijzer in nummer 62 en uit hout in nummer 60, houten vensterschrijnwerk en smeedijzeren keldertralies.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda annex zitplaats de begane grond, geflankeerd door de keuken annex wc in de achterbouw. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers en twee achterkamers, de tweede verdieping twee slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#710 en 18#20890.