Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd door de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij "Voorspoed", naar een ontwerp door haar architect John Voet uit 1911. Opdrachtgever was Jan Baptist Vaessen, aannemer Frans Verdonck uit Borgerhout. “Voorspoed” realiseerde nog twee andere bouwprojecten in de Robert Molsstraat, de gesloopte woning Fromont eveneens uit 1911 op nummer 5, en de woning Ceulemans uit 1912.

"Voorspoed", met zetel op de Frankrijklei in Antwerpen, werd vermoedelijk in 1910 opgericht als bouwpromotor, hypotheekverstrekker en spaarkas. Afgevaardigde-beheerder was de Antwerpse ondernemer Joseph Nellens (1880-1934), liberaal senator vanaf 1923. Met zijn Société Immobilière Knocke Balnéaire, tekende deze laatste vanaf 1925 voor de verkaveling van het Albertstrand in Knokke en in 1930 voor de bouw van het Casino aldaar. Vóór de Eerste Wereldoorlog bouwde de maatschappij woningen en villa’s in diverse nieuwbouwwijken te Antwerpen zowel als in Sint-Mariaburg, in opdracht van particuliere klanten of voor verkoop ‘sleutel-op-de-deur’. Voor de periode 1910-1914 zijn een veertigtal bouwdossiers gerepertorieerd, vermoedelijk grotendeels toe te schrijven aan John Voet, die als architect aan de maatschappij verbonden was. In zijn ontwerpen bediende deze zich zowel van de klassieke beaux-artsstijl als van de cottagestijl met art-nouveau-inslag. Na de heropstart in 1921, is de maatschappij in Antwerpen actief tot 1925, om zich vervolgens vermoedelijk op Knokke te concentreren. Uit deze laatste periode zijn enkele grotere bouwprojecten gekend, zoals de groep cottagevilla's in de Acacialaan door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié, het “Rubens Paleis” in de Carnotstraat, en twee reeksen van 133 en 112 rijwoningen in de Stadionstraat en de De Bosschaertstraat op het Kiel, door de architect François Dens.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, de bovenbouw geritmeerd door kolossale rechthoekige spaarnissen, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door een halfrond en een gegolfd balkon met gebuikte basis en balustrade, doorgetrokken op de eerste verdieping, en een houten dakkapel met rondboogtweelicht en gebogen waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond omlijst tot op de imposten en met guirlande boven de latei, op de eerste verdieping met rozetten boven de latei, op de tweede verdieping met guirlande op de borstwering en stucpanelen met leeuwenkop boven de latei. Een houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging; zinken oeils-de-boeuf aan weerszij van de dakkapel. Bewaard houten vensterschrijnwerk, metalen jaloeziekapjes, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper; vernieuwde inkomdeur.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen bestaan de huurkwartieren op begane grond en eerste verdieping uit een enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door een keuken, office of badkamer, en pomphuis annex wc in de achterbouw. Zelfde indeling op de tweede verdieping zonder de veranda. Het dakniveau herbergt twee mansardes en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#2199 (woning Vaessen), 1911#1960 (woning Fromont).