Sint-Barbarakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Barbarakapel

Beschrijving

Neogotische Sint-Barbarakapel opgericht in 1918 op de kruising van de Alsembergsesteenweg en de Lotsesteenweg nabij de Kapittelbeek, in de schaduw van een linde.

Historiek

Volgens de literatuur stond er al voor 1779 een Barbarakapel in de omgeving van de huidige kapel. Ze werd onderhouden door de kasteelheren van Huizingen. Het Sint-Barbarabeeld werd overgebracht uit de gesloten priorij van Zevenborre naar de voormalige kerk van Dworp om vervolgens door baronnes d’Anethan in haar kapel geplaatst te worden. Bij de aanleg van de Lotsesteenweg omstreeks 1900 werd de kapel afgebroken en verderop in 1918 heropgebouwd. Het oorspronkelijke beeld werd gerestaureerd in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in 1956 en bevindt zich sindsdien in een beveiligde nis in de Sint-Gaugericuskerk. De kapel werd door vandalen beschadigd in 1977. De landelijke Gilde herstelde de kapel in 1998.

Beschrijving

Bakstenen pijlerkapel met verjongende steunberen met hardstenen afzaten, onder een overkragend zadeldak met windbord. Op de plint, afgewerkt met een witstenen muizentandfries, staat het opschrift 'H. Barbara/ bid voor ons'. Erboven een getraliede spitsboogvormige beeldnis, in een zandstenen omlijsting. In de geveltop hangt een lantaarn. Blinde achterzijde eveneens afgewerkt met een windbord in de geveltop.

• DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.

Auteurs: Mertens, Joeri