Moordkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Moordkruis

Beschrijving

Hardstenen moordkruis, opgericht ter nagedachtenis van de moord op Florentina De Donder op 1 september 1894 op het zogenaamde Steenveld in het gehucht Breestraeten. De toen 16-jarige Florentina nam dagelijks een route via een voetweg door het Steenveld. Het was op deze weg dat ze werd vermoord. De exacte omstandigheden van haar dood en de identiteit van de dader bleven onduidelijk.

Het hardstenen kruis bevindt zich heden middenin akkerland en is niet langer door een voetweg verbonden met de straat. Het gedenkteken bestaat uit imitatie boomstammen met ijzeren Christusbeeld, op een sokkel opgebouwd uit imitatie steenblokken. Centraal op de sokkel opschrift in een ovalen vlak: "Ter/ nagedachtenis/ van Florentina/ DE DONDER/ alhier vermoord/ den 1e september 1894/ oud 16 jaar/ bid voor haar ziel".

• BIESEMANS F. 1994: Gruwelijke moord te Breestraten, Heempraatje.
  • R. 1991: Meisje van 16 jaar vermoord te Breestraten, Heempraatje.