Architectenwoning Luc Moermans

Beschrijving

Laat-modernistische architectenwoning ontworpen door architect Luc Moermans in 1975. Kadastraal geregistreerd in 1976.

De woning bestaat uit twee naast elkaar geplaatste, gekanteld opgestelde volumes van twee bouwlagen op een terrein met hoogteverschillen. De woning is opgetrokken als betonstructuur en heeft een opvallende parementbekleding. De met eternitleien beklede, asymmetrische zadeldaken lopen door tot op de grond en vormen tevens de voor- en achtergevel van de woning. De zijpuntgevels kregen een parement van donkerbruine 'poroton'.

De voor- en achtergevel (west en oost) worden doorbroken door rechthoekige poort-, deur- en vensteropeningen op de begane grond en dakvlakramen op de verdiepingen. De derde bouwlaag had oorspronkelijk een open terras aan westzijde, maar werd omgebouwd tot een volwaardige verdieping. De zuidelijke zijpuntgevel is geopend met drie rechthoekige muuropeningen, de noordelijke zijpuntgevel is gesloten.

De indeling van de woning speelt met split-levels in op het sterk naar het westen afhellende terrein. De niveaus in de westelijke helft van de woning (straatkant) liggen lager dan de niveaus aan tuinzijde, en worden door een centraal geplaatste trap verbonden. Breder hoofdgebouw met centraal in de woning geplaatste inkom met trappenhuis, waarachter zich de keuken bevindt. In de meest zuidelijke travee de zithoek met terras en open haard, aansluitend op de hoger liggende eethoek aan tuinzijde. Op de twee verdiepingen van dit gedeelte zitten de nachtruimtes en de badkamer. De smallere en lagere aanbouw ten noorden herbergt de garage en de berging beneden en het (voormalige) atelier van de architect op de verdieping.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B3016/1975.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1976/50.

Auteurs: Mertens, Joeri