Grevensmolenweg

Beschrijving

De Grevensmolenweg geeft toegang tot de gelijknamige watermolen op de Molenbeek. Een half verharde zijweg passeert langs de molen en leidt rechtstreeks naar de beek waar de weg overgaat in een onverharde landbouwweg. Deze weg loopt tussen weilanden naar het westen maar loopt dood op een akker. Oorspronkelijk vormde deze weg de toegang tot de nu verdwenen 'Ferme de Stapelbeek' die ingeplant was vlakbij de Molenbeek zoals te zien is op de historische kaarten. De toegangsweg tot de hoeve liep verder door over de akkers tot aan het kruispunt van voetwegen bij de Belkens Boom Kapel. Via dit kruispunt was deze weg een van de mogelijke routes tussen Duras en Sint-Truiden. De weg wordt reeds afgebeeld op een tiendenkaart in de kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden uit 1797. De voetweg wordt hier aangeduid als 't' voetpadt van Grevens molen naar Leeuw' en liep toen helemaal door tot in Zoutleeuw.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • NIJSSEN R. & VAN LAERE R. 2012: Op grond van Sint-Trudo. De kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden 1697, Sint-Truiden.

Auteurs: Verdurmen, Inge