Ongevalskruis

Beschrijving

Het ongevalskruis De Blaeser werd opgericht in 1768 ter herinnering aan het overlijden van Egidius De Blaeser en staat in een landelijke omgeving, in de wegberm op de kruising van gekasseide Solheidestraat en de onverharde Begijnenbosweg of Waaienberg. Het kruis werd opgesteld voor een geknotte boom, mogelijk een grensboom.

Het ongevalskruis is opgericht ter herinnering aan Egidius De Blaeser die hier in het derde kwart van de 18de eeuw volgens het opschrift onder zijn kar viel en stierf. De archivalische documenten over Egidius De Blaeser zijn zeer schaars. Het gaat hier vermoedelijk om de Egidius De Blaeser die in Dworp geboren werd op 13 oktober 1732 en volgens de begravingsakte stierf op 2 augustus 1767. Toen was de ongehuwde Egidius 34 jaar oud. Mogelijk werd het ongevalskruis opgericht op 1 augustus 1768 ter herdenking aan het ongeval één jaar eerder, getuige de datum 1768 op het kruis, dat trouwens op geen enkele historische kaart werd opgetekend.

Het natuurstenen kruis behoort tot een groep van ongelukskruisen en grafkruisen die typisch zijn naar materiaal (arkose), vormgeving en de volkse voorstelling van een gekruisigde Christus, voor West-Brabant en het aansluitende deel van Henegouwen.

Kruis op zware vierkante voet met afgeschuinde kanten, de armen zijn eveneens schuin afgewerkt. Cirkelvormig hart. Op de kruising van de armen een op volkse wijze gebeitelde, gekruisigde Christus met lendendoek in hoogsculptuur. In de voet staat de van op de straat leesbare en in onevenwichtige letters gebeitelde Nederlandstalige inscriptie "HIER IS VERONGELU/ CKT VAN SIJNE KARE/ EGIDIUS DE BLAESER/ DEN 1 AUGUSTI VAN/ HET JAER 1768/ BIDT GODT VOOR/ ZIJN SIEL".

• DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.
  • ELSEN L. & MERTENS J. 2016: Status quaestionis van de kerkhoven in Vlaanderen - West-Brabant, onuitgegeven studie, Onroerend Erfgoed.
  • MERTENS J. 2014: Natuursteen in de grafkunst. Tussen betekenis en pragmatiek, een eerste analyse in: De Clercq H. & Quist W., 5de Vlaams – Nederlandse natuursteendag 15-16.5.2014, Brussel Betekenisvol gebruik van natuursteen, Geological survey of Belgium professional paper 2014/1 N.316, Brussel.
  • Informatie verkregen van Desmet M. & Vanden Bosch H. (17 maart 2017).

Auteurs: Mertens, Joeri