erfgoedobject

Kapel toegewijd aan het Heilig Hart

bouwkundig element
ID
304421
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304421

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische wegkapel opgetrokken door Jan Baptist Everaerts in 1898, volgens de literatuur naar ontwerp van Herman Lemaire (1883-1947) uit Dworp. Jan Baptist woonde wellicht in de hoeve (nummer 40) verderop in de straat.

De Dworpse architect Herman Lemaire is de jongere broer van kanunnik Raymond Lemaire en de vader van professor Raymond Marie Lemaire. Hij bouwde een interessant lokaal oeuvre uit, dat echter nog niet goed is gedocumenteerd. Van hem kennen we behalve deze kapel, twee woningen op de Alsembergesteenweg en de parochiekerk van Lot. Ook werkte hij mee aan de restauratie van historische panden, een discipline waarin zijn zoon zich zou gaan specialiseren. Typerend voor het werk van Lemaire is het eenvoudige maar zeer verzorgde materiaalgebruik.

Bakstenen pijlerkapel op vierkante basis met architecturale details in blauwe hardsteen, opgetrokken in de berm langs de straat. De plint met een hardstenen afzaat gaat over in de pijler waarin een herdenkingsplaat met het opschrift "H. HART VAN JEZUS/ ONTFERM U ONZER/ GEBOUWD TEN JARE 1898/ J.B. EVERAERTS". Het bovendeel van de kapel is breder dan de basis en is ervan gescheiden door een hardstenen lijst. De spitsboognis is versierd met een hardstenen omlijsting op pilasters met kapitelen. De nis is afgesloten met twee smeedijzeren deurtjes met neogotische vormgeving. Boven de nis een decoratieve drielob in blauwe hardsteen. Het zadeldak heeft een sierlijk windbord en is bekroond met een smeedijzeren kruis.

  • DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren …, 15.59-60, 4-64.
  • WINDERICKX E. 2010: Herman Lemaire Architect – Een beknopte monografie, En het dorp zal duren … 12.46, 124-147.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel toegewijd aan het Heilig Hart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304421 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.