• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Langgerekte hoeve met een oudere kern, die omstreeks 1889 haar huidige samenstelling kreeg.

Historiek

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat op deze plek een L-vormig volume ingetekend. De Atlas der Buurtwegen (1841) toont een langgerekt volume op het perceel, mogelijk overeenkomend met de basis van het huidige woonhuis. De bijgebouwen ten zuiden van het woonhuis werden opgetrokken voor rekening van landbouwer Jan Baptist Everaerts–van Craemen kort voor 1889 (kadastrale registratie). Vermoedelijk is hij tevens de bouwheer van de Heilig-Hartkapel verderop in de straat.

Beschrijving

Historische hoeve langs de Solheidestraat, ingeplant op de heuvelflank. Evenwijdig met de straat gelegen langgestrekt volume van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Aan zuidzijde van het erf lage bijgebouwen onder zadeldak. Het erf is afgesloten van de straat via een overdekte poort.

Het langgestrekte 19de-eeuwse volume met woonhuis heeft een oudere, wellicht begin-19de-eeuwse kern. De onderbouw van het pand is uit veldsteen opgetrokken. Het volume was in oorsprong één bouwlaag hoog, onder een zadeldak, met in beide zijpuntgevels muurvlechtingen. De drie westelijke traveeën werden opgehoogd tot twee bouwlagen, sporen in het metselwerk van de gevels achterlatend. De bovenste bouwlaag werd uit een andere kleur van baksteen opgetrokken, in de westelijke zijpuntgevels werden de muurvlechtingen van het lage volume bewaard. De sober vormgegeven bakstenen noordgevel (straatgevel) wordt geritmeerd door de rechthoekige vensters met bakstenen dorpels op de benedenverdieping en hardstenen dorpels op de bovenverdieping. De lateien zijn uit hout. Aan de erfzijde zijn de dorpels, lateien en de omlijstingen op de benedenverdieping uitgevoerd in hardsteen. Aan beide puntgevels is een kleine aanbouw opgetrokken van één bouwlaag onder een pannen lessenaarsdak.

Ten zuiden van het woonhuis staat een dwars ingeplant, éénlaags bijgebouw uit 1889 met ernaast een indrukwekkende linde.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1889/26.
  • Atlas der buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770– 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri