Camp de la Fresnaye

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Camp de la Fresnaye

Beschrijving

Scoutsdomein dat in kern terug gaat tot 1938. De houten Chalet de l'Aigle is het oudste nog bewaard gebleven gebouw op de site.

Historiek

De scouts werden officieel opgericht in België in 1912 onder de naam Baden Powell Belgian Scouts. De Belgische scouts splitsten in 1929 in twee takken volgens hun taal. In 1938 schonk de familie Solvay een terrein van 25 ha in Dworp aan de Franstalige Katholieke Brusselse Scouts.

Bij de troonsbestijging van Leopold III in 1934 krijgt Boudewijn de titel Hertog van Brabant. Voor Boudewijn en zijn jongere broer Albert werd een speciale scoutsgroep opgericht. De leiders kwamen uit alle Belgische scoutingorganisaties. De bijeenkomsten gingen door op het Domein van Laken en soms in Dworp waar de 'Fédération des Scouts Catholiques' een terrein bezat 'Camp Scout de la Fresnaye'. In 1941 werd Boudewijn Verkenner. Hij kreeg de naam Loyale Eland. Zijn Belgische jacht doopte hij later De Eland.

Beschrijving

Het beboste scoutsterrein, betreedbaar via een houten overluifelde poort aan de noordzijde van het domein heeft een open onverhard plein waaromheen zes eenvoudige gebouwen uit hout en baksteen die dateren uit de periode 1939 tot 1982.

Chalet de l'Aigle, de oudste houten chalet die dateert uit 1939, staat ten zuiden van de poort en is al zichtbaar van op de openbare weg. Het is een blokhut van één bouwlaag op een stenen plint onder een asymmetrisch zadeldak. Het gebouw heeft beschilderde beluikte vensters met het scoutssymbool. De zichtbare schoren zijn gedecoreerd met gesneden en geschilderde dieren. Eén draagt het opschrift 'Chalet de l’Aigle'.

Langs de Prins Boudewijnlaan, ten westen van de ingang en parallel met de straat, staat een kapel uit 1941. De kapel bood plaats aan dertig personen en fungeerde tussen 1964 en 1988 als wijkkapel voor de buurtbewoners. Langwerpig volume onder platte bedaking, op rechthoekige plattegrond. De kapel is gebouwd op een betonnen basis; de gevels zijn van horizontale beplanking voorzien. De kapel is herkenbaar aan een vrijstaande toren aan de oostelijke zijgevel gedecoreerd met een houten kruisbeeld; op de leien spits een bekronend metalen kruisbeeld.

• DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.

Auteurs: Mertens, Joeri