Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Beschrijving

De kapel, ook bekend als de "Bid voor ons"-kapel, is gelegen op de kruising van de Molenstraat en de Hoogkouter, onder een lindeboom. Het precieze bouwjaar is onbekend doch de literatuur suggereert het einde van de 19de eeuw.

Bakstenen gecementeerde en witgeschilderde wegkapel op vierkante basis met zadeldak. Het dak bestaat uit cementtegels afkomstig uit de ertegenover gelegen café 'In de welkom' en is bekroond met een smeedijzeren kruis. De spitsboognis is afgesloten met een smeedijzeren hekwerk waarop de initialen "A M" staan, gemaakt door de lokale smederij Mulders. Op de sokkel staat het opschrift "OL VROUW/ VAN/ VLAANDEREN/ BID VOOR ONS".

• DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.
  • DEBRAEKELEER W. 2015: Interview met Liza Wauters, café in de Welkom, 2 april 2015.
  • S.N. 2014: Op café in het verleden: In de Welkom, Randkrant, december.