erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
304411
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304411

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ook bekend als kapel Meerts of Kapel Van Struyvens, opgetrokken in 1893. In de gevelstop werd een ruitvormige oprichtingsplaat in blauwe hardsteen ingewerkt met de tekst 'Deze/ kapel is/ gebouwd door/ Petrus en Maria Meerts/ ter eere van O.L.V./ 1893/ L.S.G.'

Naar verluidt zou de familie Meerts de kapel gebouwd hebben om bescherming af te smeken tegen de Spaanse Griep. De familie Van Stuyven (herbergiers en kruideniers) uit de Zevenborrestraat onderhield jarenlang de kapel vandaar dat ook hun naam met de kapel verbonden werd.

Betreedbare kapel in de wegberm, geflankeerd door twee linden. Rode baksteenbouw op rechthoekige basis, één travee breed en diep. Een pannen zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis dekt de kapel af. De rechthoekige deur heeft een hardstenen dorpel en latei; de houten paneeldeur is voorzien van een betraliede ruit. Boven de deur is de oprichtingsplaat ingemetseld.

Witgeschilderde bepleisterde wanden, een vloertje van verschillende soorten recuperatietegels en een eenvoudig gepleisterd en witgeschilderd altaar met gipsen beelden.

  • DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren ... 15.59-60, 4-64.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304411 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.