Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Verhulst, naar een ontwerp door de architect Joseph de Lange uit 1923.

De van oorsprong Nederlands-Joodse architect Joseph de Lange bouwde tijdens de eerste helft van de 20ste een bloeiende praktijk uit in Antwerpen, voornamelijk in dienst van de Joodse religieuze gemeenten en burgerij. Begonnen in 1903, ontwierp hij vóór de Eerste Wereldoorlog zowel in eclectische als in art-nouveaustijl. In zijn vroegste realisaties uit het interbellum gaf de Lange een eerste aanzet tot de gematigde art-decostijl waarnaar zijn architectuur later in de jaren 1920 zou evolueren. Zijn bekendste werk uit deze periode is het bekroonde, maar niet uitgevoerde wedstrijdontwerp uit 1923, voor de latere synagoge Romi Goldmuntz in de Oostenstraat. De architect vluchtte na de Duitse inval in 1940 met zijn gezin naar de Verenigde Staten, en overleed te Antwerpen in 1948 zonder zijn loopbaan te hebben kunnen hervatten.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met overvloedig gebruik van witte natuursteen voor de geblokte, sokkelvormende pui, het balkon, lateien, borstweringen en lekdrempels, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst met eierlijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering. Verder beantwoord de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de eerste verdieping met lekdrempel op rozetten, op de tweede verdieping met chutes op de dagkanten van de borstwering. Zowel het uitermate discrete geveldecor, als het patroon van het smeedwerk, zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat een enfilade van salon, woonkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, in de achterbouw geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc, met op de entresol de vestiaire. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer, op de tweede verdieping één slaapkamer, een zijkamertje en een zolder.