erfgoedobject

Gietijzeren wegkruis

bouwkundig element
ID
304388
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304388

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gietijzeren wegkruis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In een steile berm gelegen gietijzeren kruis. Het is niet bekend wanneer het kruis werd geplaatst, op deze locatie komt nog geen kruis voor op de historische topografische kaarten. De streek kent een lange geschiedenis om wegkruisen te plaatsen, al dan niet een hergebruikt kruis afkomstig vanop een andere locatie of begraafplaats waar men dezelfde gietijzeren kruisen aantreft.

Zwart geschilderd opengewerkt gietijzeren kruis. De schacht en balken zijn opgebouwd uit kleine gebogen en rechthoekige stukken die op krullen eindigen en met kandelabermotief. Op de einden staat een lelie. Op de hoeken palmetvormige stralenbundel. Deze stralenbundels zijn net als de Christusfiguur zilver geschilderd. De Christusfiguur is mee gegoten met het kruis.

Dit type kruis komt overeen met het type II A b 1 volgens de inventaris van Egelie over gietijzeren wegkruisen in Nederlands Limburg. In de inventaris voor Wallonië komt het kruis overeen met type II A 5 d.

  • EGELIE C.M. G. 1983: Gietijzeren wegkruisen in Limburg. Een inventaris en aanzet tot interpretatie van de thematiek, Maastricht.
  • LEMPEREUR F. e. a. 1992: La Fonte en Wallonie, les Croix de nos Aïeux. Héritages de Wallonie, Luik.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gietijzeren wegkruis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.