Kasteeldreef Duras

Beschrijving

Van op de Galgestraat, de hoofdbaan naar Duras, leidt een zijwaartse dreef naar het Kasteel van Duras. De dreef is opgebouwd uit twee delen en wordt centraal doorsneden door de Duraslaan. In het zuidwesten is de dreef deels gekasseid met twee rijen van opgaande zomerlinde. In het noordoosten, dichter bij het kasteel, is de kasseidreef smaller en aangeplant met een enkele rij platanen. Ter hoogte van de splitsing markeert een wegkruis het kruispunt van de kasteeldreef, de Duraslaan en de Kasteellaan. Oorspronkelijk was het kasteel verbonden met het dorp Duras door een landweg die de buitenste oever van de slotgracht volgde en uitkwam net ten zuiden van de huidige splitsing van de Herestraat met de grote Vinnestraat, zoals nog te zien is op de Kabinetskaart van de Ferraris. Met de bouw van een nieuw kasteel eind 18de-begin 19de eeuw, werd een nieuwe monumentale toegangsweg, de huidige kasteeldreef, aangelegd. De oude dorpsweg verdween en is vandaag slechts deels traceerbaar in de perceelsvorm van het huizenblok langs de Duraslaan. De nieuwe kasteeldreef verbindt het kasteel rechtstreeks met de hoofdwegen naar Wilderen en Runkelen in tegenstelling tot de oorspronkelijke toegangsweg die langs het dorpscentrum van Duras passeerde. Deze ingreep visualiseerde letterlijk de sociale afstand tussen de kasteelbewoners enerzijds en de dorpsbewoners anderzijds.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H.J. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, M&L Cahier 8, Inventaris Limburg Deel 1 Gingelom Halen Herk-De-Stad Nieuwerkerken en Sint-Truiden.
  • GHYS T. 2015: Sint-Truidens erfgoed, (her)bestemd voor nu en straks, Sint-Truiden.

Auteurs: Verdurmen, Inge