Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de zussen M., E. en C. Loppens, naar een ontwerp door Eduard Suetens uit 1898. Het pand behoort tot de latere realisaties van de aannemer, van wie in Antwerpen bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1875 tot minstens 1905. De woning Loppens maakt deel uit van een gaaf bewaard huizenblok (Verdussenstraat 11 tot 31) dat representatief is voor de oorspronkelijk, overwegend neoclassicistische bebouwing van deze wijk, daterend uit de jaren 1880 en 1890.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Op de begane grond steekboogopeningen: breed venster en smalle inkomdeur met middenkalf op kraagstenen en bovenlicht. Op de bovenverdiepingen registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, achtereenvolgens met sluitsteen en onderdorpel. De middenpenant wordt geaccentueerd door een cartouche in stucwerk. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur, vensters en smeedijzeren souterraintralies.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van het burgerhuis dat over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht.