erfgoedobject

Wegkruis Oude Linde

bouwkundig element
ID
304348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304348

Juridische gevolgen

Beschrijving

IJzeren wegkruis op een kruispunt waar verschillende veldwegen samenkomen, genaamd "Oude Linde". Tot ver in de 19de eeuw liep via dit kruispunt de weg die 's Gravenvoeren met Moelingen verbond. Op de topografische kaart van 1872 is op deze locatie een kruis zichtbaar. In de fotodatabank van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium is een foto opgenomen van een zelfde kruis. Het is mogelijk dat het om dit kruis gaat.

Zwart geschilderd ijzeren kruis met een lange ronde schacht en ronde balken die eindigen op het motief van een Franse lelie. Zilver geschilderde gietijzeren Christus met hierachter een cirkel en vier stralen die vanuit het centrum van het kruis vertrekken. Op de schacht plaatje met geschilderd opschrift: "Gegroet o Kruis Ons enig Heil". Bovenaan plaatje met opschrift "INRI".

Voor het kruis staat een beplanting met buxus en (uitgezaaide) akelei. Achter het kruis staat een jonge linde.

Tegenover het kruis staat een kleine betreedbare rechthoekige bakstenen kapel, gewijd aan de Heilige Jozef en gedateerd "2005". Het is niet bekend of er op deze locatie al een oudere kapel stond. Op historische kaarten is er alleszins geen kapel aangeduid op deze plaats. De kapel is omgeven door negen jonge zomerlinden.

  • Topografische kaarten van België, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    's-Gravenvoeren

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkruis Oude Linde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304348 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.