Weg naar Schophemerheide en Kattenrot

Beschrijving

In het gehucht Vitschen splitst de weg zich ter hoogte van een gietijzeren kraan in twee. De weg Schophemmerhei loopt oostwaarts het plateau op en is hier zeer sterk ingesneden. De holle weg loopt tussen taluds met gemengde houtkanten en opgaande eik en es. Op het plateau biedt de weg open zichten op de omliggende weilanden en de historische ontginning Schophemerheide. De weg loopt verder tussen bospercelen naar het oosten richting Kattenrot en volgt dan de grens met Nederland om tenslotte te eindigen bij het boerderijgehucht Ulvend. Deze deels holle weg vormt de historische verbinding tussen Vitschen en de heideontginning in de gemeenschappelijke heide 'Bruyere de Choppem'. De weg bood ook verder aansluiting naar het oosten en vormde een belangrijke transportroute. Op de huidige topografische kaart wordt deze weg nog aangeduid als 'heerbaan'. Dit is mogelijk een verwijzing naar de heerlijke plicht om de hoofdwegen te onderhouden. Anderzijds bestaat ook de mogelijkheid dat het hier een oude Romeinse heerbaan betreft, aangelegd op de waterscheidingskam tussen het Voerdal en de Vallei van de Noorbeek. Langs de zuidzijde van de weg bevinden zich twee wegkruisen op de aantakking van paden die naar het zuiden lopen.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • DIRIKEN P. 1996, Geogids Voeren, Kortessem.