Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl, volgens de bouwaanvraag uit 1906 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Martin Brouwers. Deze laatste, zoon van aannemer Jan Brouwers, zette in de jaren 1903 tot 1911 een vijftiental van dergelijke kleinschalige vastgoedprojecten op in de wijk, goed voor in totaal een dertigtal woningen. Voor enkele meer prestigieuze projecten, zoals twee burgerhuizen in de Lange Lozanastraat en een ensemble burgerhuizen in de Robert Molsstraat, deed Brouwers beroep op de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié. Het merendeel waaronder deze en woningen in de Korte Van Peltstraat, Victor Driessensstraat, Catharina Beersmansstraat, en Haantjeslei, lijkt hij zelf te hebben ontworpen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond en schijnvoegen in de bovenbouw, rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een entablement en een balkon met doorgetrokken balustrade, beide op trigliefconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, sluitsteen, en op de tweede verdieping een onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met guirlandes in de fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard; smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.