erfgoedobject

Parallelweg naar Schophem

landschappelijk element
ID
304337
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304337

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van in Mennekesput leidt een weg van betonplaten oostwaarts. Het eerste deel van de weg heeft een sterk ingesneden profiel en loopt tussen hoge bermen met houtkanten. De weg slingert vervolgens tussen weilanden en uitgestrekte akkers en eindigt bij de Steenboskapel. Deze landbouwweg vormt de historische rechtstreekse verbinding tussen het kruispunt van wegen bij de Sint-Annakapel en een twee wegenknooppunt ter hoogte van de Steenboskapel. De weg loopt daarenboven parallel met de hoofdbaan van 's-Gravenvoeren naar Schophem en vormt zo een kortere alternatieve route dwars door de akkers. Mogelijk gaat deze weg terug op een veel ouder tracé dat in verband kan gebracht worden met de Romeinse villa die werd opgegraven op Steenbos.

Deze weg maakt waarschijnlijk ook deel uit van een processieweg sinds de 15de eeuw genaamd de 'bronk' of 'pronck'. Tijdens deze processie ging men van Noorbeek tot aan Broek en over de Schophemerheide naar het Werster Kruis (nu Steenboskapel) en vervolgens naar de Sint-Annakapel.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • SWERON G. & AUSSEMS J.-M. 2004, De Sint-Lambertuskerk van 's-Gravenvoeren in haar rijke, historische kader, Voeren.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    's-Gravenvoeren

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving

  • Is gerelateerd aan
    Houtkant op talud bij holle weg

  • Is gerelateerd aan
    Veekeringen in 's-Gravenvoeren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parallelweg naar Schophem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304337 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.