Hotel Skindles

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Skindles

Beschrijving

Voormalig hotel zogenaamd "Skindles", thans belastingskantoor. Eclectisch hoekgebouw bij de Stations- en de Vooruitgangsstraat; afgeronde hoeken. Twee traveeën + elf traveeën + drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan het plein, leien); rechter gedeelte (drie traveeën) naar ontwerp van architect Victor Danneels (Brussel) van 1921, en linker gedeelte in aansluitende bouwtrant naar ontwerp van architect Oscar Hallaux (Brussel) van 1922. Bakstenen lijstgevel met parement van simili-natuursteen, op arduinen sokkel. Omlopende, zware puilijst waarboven kolossale pilasters, onder meer gecanneleerde rechts; eenvoudig hoofdgestel. Rechthoekige muuropeningen onder meer met afgeronde hoeken op de begane grond; versierde boogvelden met cartouches, op de tweede bouwlaag van het linker gedeelte. Brede dakkapellen met vleugelstukken en driehoekig fronton, de kleinere met gebogen bekroning voorzien van gestrekte uiteinden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine