erfgoedobject

Kapelweg naar Lynotkruis

landschappelijk element
ID
304290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304290

Beschrijving

Van bij de Sint-Annakapel in 's-Gravenvoeren loopt de Aubelsestraat langs de gemeentelijke sportvelden om vervolgens over te gaan in een onverharde weg naar de Wittekapel. De aardeweg vervolgt over het plateau tussen akkers en weilanden met meidoornhagen richting het Lynotkruis bij de spoorwegberm. De weg loopt door onder de spoorweg en verder naar het 'Bois de Groensdael'. Deze onverharde weg vormt de historische verbindingsweg tussen Voeren en de geïsoleerde ontginning 'Maison La Haye Verte'. De weg liep langs de uitgestrekte akkers op het plateau en werd gemarkeerd door wegkruisen, kruispuntbomen en wegkapellen. De naam Aubelsestraat verwijst mogelijk naar het gebruik van deze weg als handelsroute in functie van graantransport met lastdieren tussen Voeren en de stad Aubel.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • PAULISSEN M. 2015: Kinkenwegen en kinkenvoerders, Wageningen.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Houtkant op talud bij holle weg

  • Is gerelateerd aan
    Opgaande paardenkastanje bij Wittekapel

  • Is gerelateerd aan
    Veekeringen in 's-Gravenvoeren

  • Is deel van
    's-Gravenvoeren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelweg naar Lynotkruis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304290 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.