Vieil Ypres - Oud Ieper

Beschrijving

Zogenaamd "Vieil Ypres - Oud Ieper" volgens opschrift van puilijst; volgens de bouwaanvraag ontworpen als "cinéma-brasserie" in het begin van de jaren 1920. Bioscoop op T-vormige plattegrond: ingangsgebouw uitziend op het René Colaertplein en haaks achterliggende cinemazaal respectievelijk uitkomend op de Gustave de Stuersstraat en de Nieuwstraat.

Ingangsgebouw: breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Trapgevel van geel-rode baksteen met gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor lijsten en de bogengalerij op de begane grond. Imitatieve variante op de lokale renaissance-architectuur uit het eerste kwart van de 17de eeuw, gesigneerd "Van Meir - Architecte - en - Geo Fiers - Sculpteur" respectievelijk links en rechts boven de drieledige tudorboogarcade op Toscaanse zuilen bekroond met mannelijk en vrouwelijk masker in het midden en eikenbladeren links en rechts, onder Ionisch kapiteel, en geïnspireerd op de galerij van het "Nieuwerck" (Grote Markt). Ontleende elementen aan de privé-architectuur uit het eerste kwart van de 17de eeuw: de horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels, de rechthoekige kozijnramen verdiept in rondboogomlijsting onder doorgetrokken druiplijst, het aediculavenster met schelpvulling en de getorste fialen van de trapgeveltop. De neobarok getinte cartoucheversiering van de vensterboogvelden op de tweede bouwlaag, verwijst den anderzijds weer naar die van het "Nieuwerck". Geveltop voorts versierd met de wapenschilden van de provincie West-Vlaanderen en de stad Ieper. Neoclassicistische pilastergevels aan Gustave de Stuers- en Nieuwstraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine