Smeedijzeren wegkruis

Beschrijving

Smeedijzeren, zwart geschilderd kruis met zilver geschilderde gietijzeren Christus, gelegen op het einde van een holle weg in de berm.

Het kruis bestaat uit een lange schacht en een steun die verankerd zitten in een stenen (cementen?) voetstuk. Onder de Christusfiguur plaatje met opschrift "IHS" en boven de Christus eveneens een plaatje (niet meer leesbaar). In de fotodatabank van het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium is een foto van 1978 opgenomen van een zelfde type kruis, mogelijk gaat het om hetzelfde kruis.

Op de topografische kaarten van 1872, 1937 en 1960 staat het wegkruis aan op de westelijke zijde van de weg ingetekend. Aan de overzijde van de holle weg is de oude locatie van het kruis nog herkenbaar aan specifieke relictbeplantingen van prikneus, iris en gladiolen. Deze beplantingen bevonden zich oorspronkelijk voor het kruis. Ze bleven bewaard bij een latere verplaatsing van het kruis naar de overzijde.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.