Ongelukskruis

Beschrijving

Kalkzandstenen grafkruis uit 1637 (?) dat in de 19de eeuw hergebruikt werd als ongelukskruis of moordkruis. Het kruis is gelegen in de berm langs de weg en werd opgericht op de locatie waar Willem Jongen, jachtwachter van de baron van Mheer in 1878 of 1818 (?) werd vermoord.

Vooraan draagt het kruis volgend opschrift: "HIER IS GESTORVEN/ WILLEM JONGEN ENE/ ONGELUK/ IGE DOET (doot)/ DEN 19 APRIL/ 1878 (?) BIT/ VOOR ZYNE/ ZYELE". Achteraan staat volgend opschrift: "IHS/ HIER LIGT/ BEGRAVEN/ (?) HRBN/ J(?)AMEKERS/ (?) IVSL VAN (?) RENTCE (?)/ DEN WILROE A° 1637".

Auteurs: Verwinnen, Katrien