Holle weg bij Wijnantsgrebbe

Beschrijving

Bij een kruispunt van wegen gemarkeerd door een wegkruis leidt een holle weg noordwaarts het plateau op. De aardeweg is sterk ingesneden en slingert zich tussen akkers en weilanden met meidoornhagen. Op de taluds staat vooral essenhakhout en opgaande eik. De weg loopt parallel met de Wijnantsgrebbe en komt uit op het plateau waar hij minder diep is ingesneden. Hier biedt de weg zichten op de omringende landbouwgronden en op het Hoogbos. De aardeweg eindigt bij een driehoekig populierenbosje waar meerdere onverharde wegen samenkomen en richting Hoogbos leiden. De weg vormt de historische verbinding tussen het dorp en de hoger gelegen landbouwgronden op het plateau.

In de bermen staat grote muur, echte marjolein, heggewikke, grote ereprijs, echte guldenroede, schaduwgras en bergbasterdwederik. Het plaatselijk voorkomen van oud-bos indicatoren wijst op (verdwenen) houtkanten die langdurig aanwezig waren.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Van den Bremt, Paul; Verdurmen, Inge; Vanmaele, Nele