Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Adolf Tieman, naar een ontwerp door Gustave Corstiaens uit 1913. De architect ontwierp datzelfde jaar ook de aanpalende meergezinswoning Du Bois, en in 1914 de "church hall" van de Saint Boniface Anglican Church in de Grétrystraat, maar verder is over zijn oeuvre niets bekend.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een gecombineerd plat en lessenaarsdak. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken in kettingverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, pui- en waterlijst, speklagen, vensterposten, lateien en lekdrempels. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een houten bow-window met consoles, op de begane grond en tweede verdieping door drielichten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, erker en vensters met typische roeden is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de vestiaire en de keuken annex wc in de achterbouw. De eerste verdieping omvat een 'sitting room', grote en kleine slaapkamer, een kantoor en badkamer, de tweede verdieping één slaapkamer, een meidenkamer en een mansarde.