Appartementsgebouw in beaux-artsstijl

Beschrijving

Appartementsgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer G. Du Bois, naar een ontwerp door Gustave Corstiaens uit 1913. De architect ontwierp datzelfde jaar ook de aanpalende woning Tieman, en in 1914 de "church hall" van de Saint Boniface Anglican Church in de Grétrystraat, maar verder is over zijn oeuvre niets bekend.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en vier bouwlagen onder een plat dak, waarop een kleine dakverdieping. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, op een lage plint uit blauwe hardsteen. Geleed door geprofileerde waterlijsten, beantwoordt de opstand aan de klassieke driedeling, opgebouwd uit de sokkelvormende pui met schijnvoegen, de bovenbouw in kolossale orde, en de bekronende attiekverdieping. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, dat wordt geaccentueerd door een getoogde spaarnis met breed, afgeschuind profiel en sluitsteen. Oplopende, driezijdige, houten erkers op een uitgelengde neo-Lodewijk XVI-console markeren de twee hoofdverdiepingen, hogerop bekroond door een ingesnoerd smeedijzeren neorégence-balkon. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde, rechthoekige en korfbogige muuropeningen, de bovenvensters in vlakke omlijsting met oren of neuten, onderdorpel, sluitsteen en waterlijst. Een klassiek hoofdgestel waarvan de kroonlijst verwijderd is, vormt de gevelbeëindiging. Het houten vensterschrijnwerk met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals het smeedwerk van de inkomdeur, souterraintralies en voetschraper.

Het gebouw omvat vier appartementen op een langgerekte, U-vormige plattegrond, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal, de laatste centraal ingeplant ter hoogte van het lichthof. Volgens de bouwplannen beslaat in de bovenwoningen een enfilade van salon annex kantoor, eetkamer en veranda met terras de voorbouw. De keuken, badkamer, wc en twee slaapkamers, achteraan met terras, nemen de achterbouw in. Het gelijkvloerse appartement boet aan ruimte in door de inkomhal, waardoor het kantoor vervalt, maar beschikt in het souterrain over een keuken met 'monte plats'. De dakverdieping herbergt vier meidenkamers met wc.