Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de weduwe R. Wenzel, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1930, voltooid in 1931. Een vorige eigenaar van het perceel, Louis Prud’Homme diende na elkaar twee bouwaanvragen in voor een burgerhuis ontworpen door de architect Fernand Vernimmen, een eerst in 1924 en een tweede vereenvoudigde versie in 1926, zonder de bouw aan te vatten.

Het hotel Menzel is representatief voor het rijpe oeuvre van Fernand de Montigny en Louis Somers, die zich tijdens het interbellum vooral toelegden op residentiële architectuur voor de betere kringen. Associés van omstreeks 1910 tot 1940, tekenden zij in 1920 voor het stadion voor de Olympische Spelen op het Kiel. De statige beaux-artsstijl die de architecten zich al vóór de Eerste Wereldoorlog toe-eigenden, werd tijdens de jaren 1920 doorgetrokken in het merendeel van de burger-, herenhuizen of villa’s die zij ontwierpen. Op hetzelfde moment waren de Montigny en Somers actief in de wederopbouw van Oostkerke (Diksmuide), met neotraditionele ontwerpen. Uit 1929 dateert het standingvolle appartementsgebouw "Résidence La Pépinière" aan de Koningin Elisabethlei. Tot hun laatste realisaties behoort de Sint-Theresiakerk met karmelietenklooster aan de Grotesteenweg te Berchem uit 1938-1939.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een cementbepleistering in simili-natuursteen, met gebruik van witte natuursteen voor structurele en bewerkte onderdelen als de plint, pui- en waterlijsten, deur- en vensteromlijstingen, consoles en sluitstenen. Geleed door de puilijst en axiaal van opzet, wordt de opstand bepaald door de gevelbrede, gegolfde bow-window met korfboogdrielicht en mascaronsleutel van de eerste verdieping. Deze rust op acanthusconsoles en wordt bekroond door een smeedijzeren balkonborstwering in neorégencestijl. Een rondboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting met sluitsteen, bekroond door een spiegelbogig bovenlicht in geriemde omlijsting met kuifstuk, markeert de pui. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de begane grond met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur met waaier, het bovenlicht en de typische vensters met kleine roeden is bewaard, evenals het smeedwerk van souterraintralies en parapetten.

De plattegrond wordt over de volledige breedte opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond het salon aan straatzijde, en de eetkamer met office en overdekt terras aan tuinzijde. De keuken met pomphuis en 'monte plats' deelt het souterrain met de naaikamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1930#37861 (project Wenzel), 1924#19751 en 1926#23959 (project Prud’Homme).