Psychiatrisch Centrum Heilig Hart en directeurswoning

Beschrijving

Directeurswoning (nummer 14) en zogenaamd "Psychiatrisch Centrum Heilig Hart" (nummer 16), zie opschrift en Heilig Hartbeeld op console met engel, die gevelsteen houdt met opschrift "IHS", boven tudorbogig ingangsportaal met hogelversiering. In 1901 opgetrokken naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Na de Eerste Wereldoorlog herbouwd naar ontwerp van dezelfde architect.

Groot complex met aanleg naar dambordschema, gemarkeerd door binnenplaatsen - waarin onder meer de kapel-, afgelijnd door een afwisseling van al den niet aansluitende vleugels van doorgaans twee bouwlagen onder zadeldak (leien) en bijkomende muren. Aan straatzijde komt deze aanleg tot uiting in vrij symmetrische opbouw met vleugels van twee à drie bouwlagen, puntgevel en nokrichting loodrecht op de straat bedaking. Centraal toegangsrisaliet verrijkt met twee puntgevels aansluitend bij het nokrichting parallel aan de straat zadeldak. Gevarieerd dakenspel benadrukt door aflijnende houten windveren en spitsen; voorts aantal dakvensters en -kapellen en leien spitsen boven de als huistoren uitgewerkte trappenhuizen en aanbouwsels.

Wederopbouwarchitectuur naar neogotisch patroon zie gevelopbouw en -versiering: belijnde bouwlaag door middel van doorgetrokken lekdrempels en muurbanden in het verlengde van de tussendorpels der arduinen, in tudorboogomlijsting opgenomen kruiskozijnen, twee- of drielichten; voorts sierankers, aflijnende tudorboogarcatuur onder overhoekse muizentand en in de linker zijvleugel, een op halfzuilen met koolbladkapiteel en tudorbogen opgevangen arkeltje onder schilddakje met ijzeren vorstkam en sierspitsjes. Bijzondere aandacht naar de afwerking van schoorstenen met onder meer variaties op regionale patronen van baksteenarchitectuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine