Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Victor Wittemans uit 1875. Opdrachtgever was Alexandre Questiaux, 'fabricant bijoutier' van beroep en echtgenoot van Henriette Jourdain. Het hotel Questiaux is representatief voor het oeuvre van Wittemans, die tijdens zijn loopbaan in Antwerpen, van 1870 tot 1898, een conventioneel neoclassicisme beoefende.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie een lichte klemtoon op het twee traveeën brede middenrisaliet. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst, verrijkt met consoles en rozetten in de fries, vormt de gevelbeëindiging. Bovenvensters met behouden schrijnwerk, verlaagde benedenvensters en vernieuwde deur; smeedijzeren keldertralies.