erfgoedobject

Fonderie de l'Yser

bouwkundig element
ID
30418
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30418

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fonderie de l'Yser
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Weefautomaten Picanol N.V.", zie geschilderde opschriften op puilijst; eertijds "Fonderie de l'Yser Fonderie et ateliers de construction A. Valcke", naar ontwerp van architecten A. Le Marchand en G. Ribaucourt (Brussel) van 1921, met bijhorende arbeidershuisvesting aan de Adjudant Masscheleinlaan.

Volgens bouwaanvraag, functioneel ingericht bedrijf met specifieke ruimten en voorzieningen voor het fabricageproces en aansluitende verwerking; betonnen spanten in hal voor gietijzerij en werkhuis, beide voorzien van de nodige verlichting - in bedaking - of bovenlichten - en rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Bijzondere zorg besteed aan de bij de gieterij aansluitende kantoorvleugel met gebogen geveltop, vereenvoudigde Brugse travee en brede vensters met roedeverdeling.

Inmiddels geëvolueerd complex rood bakstenen fabrieksgebouwen bestaande uit hoofdgebouw (nokrichting loodrecht op de straat) - oorspronkelijk "maison et bureaux de l'atelier de construction"-: pilastergevel op arduinen sokkel, getypeerd door middenrisaliet (deur-) met imitatiebanden, uitlopend op neorococo-fronton met in- en uitgezwenkte top; aanleunende ateliers, deels onder plat dak, deels onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat), geritmeerd door rechthoekige muurvakken en rondboognissen, waarin de grote fabrieksvensters (grote roedeverdeling) opgenomen, en dwarsbeuk met in- en uitgezwenkte geveltop.

  • Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 26.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Een groot deel van de fabrieksgebouwen werd gesloopt, waaronder het hoofdgebouw met pilastergevel en middenrisaliet uitlopend op een neorococo-fronton. Dit kaderde in een grootschalige herinrichting van de site vanaf circa 2006, waarbij de resterende gebouwen herbestemd en geïntegreerd werden in een nieuwbouwproject met gemengde functies (horeca, wonen, cultuur).

 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Rij arbeidershuisvesting

  • Is deel van
    Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fonderie de l'Yser [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30418 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.