Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Eclectisch getint dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat).

Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op arduinen sokkel. Geblokte begane grond onder puilijst. Vermenging van vormen ontleend aan classicisme, empire en second empire. Superpositie van pilasters met Ionisch kapiteel op de bovenverdieping, onder gekornist meanderfries met rozetten. Rechthoekige muuropeningen met sluitsteen op de begane grond. Rondbogige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met slinger- en maskervormige sluitsteen, op imposten; festoenen in de casementen van de borstwering. Verzorgd houtwerk zie radverdeling van bovenvensters, gootlijst op klossen en tandlijst, en drie uitgewerkte houten dakkapellen onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden.

Ernaast rechts, nummer 24-26, een eenheidsbebouwing met repeterend schema van twee enkelhuizen van drie traveeën. Aansluitende, vereenvoudigde bouwtrant zie onder meer bedaking en festoenversiering van de verdiepte borstweringen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine