erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
304160
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304160

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Edouard van Opstal uit 1904. Opdrachtgever was de ober Christian Friedrich Heuck (°Schönkirchen, 1856), die zich in 1876 vanuit het Noord-Duitse Wellingdorf (Kiel) te Antwerpen gevestigd had. Hij huwde er in 1885 met Anna Catharina Delellio (°Machelen, 1859).

De woning Heuck sluit nog aan bij het vroege oeuvre van Edouard van Opstal, die na zijn vader Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde. In opdracht van een bemiddeld cliënteel, ontwierp hij talrijke burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad, overwegend in conventionele neoclassicistische stijl. Actief tot omstreeks 1930, liet Van Opstal zich de laatste decennia van zijn loopbaan opmerken met een somptueuze architectuur in beaux-artstijl, zoals het warenhuis "Grand Bazar" op de Groenplaats dat hij samen met de architect Ernest Pelgrims tot stand bracht.

Met een gevelbreedte van drie/twee traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, is de opstand opgebouwd uit een sokkelvormende, geblokte pui, en een bovenbouw geritmeerd door kolossale pilasters met chutes. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Het portaal wordt geaccentueerd door een entablement op consoles, waarop een bovenlicht met voluten, driehoekig fronton en topstuk. Eenzelfde entablement en bewerkte borstweringen leggen de klemtoon op de eerste verdieping. De gevelbeëindiging bestaat uit een klassiek hoofdgestel met guirlandefries en een houten kroonlijst op klossen. Bewaarde houten inkomdeur en bovenlicht, smeedijzeren souterraintralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1904#538; vreemdelingendossier 481#36496.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304160 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.