Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1906. Opdrachtgever was Meyer-John Sobolski (Suwalki, 1874-Antwerpen, 1927), van Pools-Joodse oorsprong en bedienaar van de Israëlitische eredienst in Antwerpen.

Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van Adolphe Van Coppernolle, wiens carrière begin jaren 1900 van start ging. Vóór 1910 paste hij in zijn ontwerpen voor privéwoningen zowel een gematigde art-nouveaustijl als een klassiek geïnspireerde eclectische stijl toe, om zich vervolgens gedurende enkele jaren op de beaux-artsstijl te concentreren. Verwant met de woning Sobolski zijn de woning Kelecom uit 1905 in de Oostenstraat, en de woning Ceurvorst uit 1906 in de Lange Lozanastraat. Vanaf de vroege jaren 1920 liet de architect zich opmerken met gebouwen in art-decostijl, waaronder een van de meest stijlvolle voorbeelden in Antwerpen, de club "Claridge" uit 1930 in de Anneessensstraat. Na de Tweede Wereldoorlog lijkt hij niet meer actief te zijn geweest.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, waterlijsten, archivolten, vensterposten en het balkon, op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet met drielichten. Een driezijdig balkon met schelpvormige console en smeedijzeren borstwering, accentueert de eerste verdieping. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van deur- en vensteropeningen met typisch ingesnoerde bovenhoeken en lekdrempels; hoefijzerboogvormige souterrainvensters met smeedijzeren traliewerk. Een reliëf met medaillon en bewerkte gevelstenen sieren de borstweringen. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en de vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard; vernieuwde kroonlijst.

Vermoedelijk beantwoordt de plattegrond aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.